fbpx

FinnKibun perustaja Sharon Nyanjura opiskeli työ- ja organisaatiopsykologian kandidaatin tutkinnon Makereren yliopistossa Ugandassa. Valmistuttuaan hän halusi antaa takaisin omalle maaseutuyhteisölleen, Kibuyen kylälle, joka sijaitsee Kamulin piirikunnassa.

Vuonna 2010 hän perusti voittoa tavoittelemattoman järjestön “Arise and Shine Uganda”. Järjestö tekee töitä auttaakseen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä, jotta he voivat parantaa elämänlaatuaan. Rajallisten resurssien vuoksi Sharon ei kuitenkaan pystynyt antamaan takaisin yhteisölleen niin paljon, kuin olisi halunnut, joten hän perusti Finnkibun.

Finnkibun avulla Sharon toivoo pystyvänsä tarjoamaan kotikylänsä naisille reilua korvausta heidän tekemästään työstä mahdollistaakseen heille vakaamman toimeentulon. Sharon toivoo tämän olevan mahdollisuus ratkaista kotikylänsä ongelmia.

“Kutsun teitä ystäväni liittymään kanssani tälle matkalle. Tilaamalla Finnkibun tuotteita, voimme yhdessä muuttaa pysyvästi kylän elämää!”  
– Sharon Nyanjura

Finnkibuye on brändi, joka keskittyy ihmisiin.

Finnkibuyen missio on palvella äärimmäisessä tarpeessa olevia. Finnkibuyen perustaja Sharon Nyanjura on kasvanut Kibuyen kylässä Kamulin alueella ja omaa elävät muistot lapsuudestaan.

“Elämä oli vaikeaa erityisesti naisille ja lapsille.”

Miehet olivat aina yhteiskunnan arvostettuja jäseniä, mutta naiset nähtiin alaisina ja heidän odotettiin ottavan tilaa korkeintaan keittiössä. Suurin osa perheen ja yhteisön päätöksistä oli miesten tekemiä. Useimmat perheet olivat moniavioisia, ja lapsia oli paljon, keskimäärin kahdeksan lasta per kotitalous.

Naisella ei ollut sananvaltaa perheen asemaan, mies päätti yksin esimerkiksi moniavioisuudesta ja lasten lukumäärästä. Tämä oli mahdollista, sillä mies oli perheen ainoa elättäjä. Jos nainen päättäisi käyttää perhesuunnittelua vastoin miehen päätöstä, ensi kuussa rakennettaisiin toinen kota uudelle sisarvaimolle. 

Naiset halusivat vähemmän lapsia, jotta voisivat huolehtia heistä paremmin. Mies taas tunsi menettävänsä työvoimaa ja vaurautta, sillä poikia tarvittiin työvoimaksi ja tytöt taas olivat vaurauden lähde mennessään naimisiin murrosiässä. Enemmän tyttölapsia merkitsi siis lisää morsiuslunnaiden myötä saatuja lehmiä, enemmän poikalapsia merkitsi lisää työvoimaa viljelyksille. Tämä ongelma on ollut ensimmäinen inspiraationlähde Finnkibuyelle.

Kibuyen kylä on hyvin syrjäinen alue, jossa ei ole sosiaalipalveluja. Ihmisten toimeentulo on enimmäkseen riippuvainen kalastuksesta ja omavaraisviljelystä. Työstä saatu taloudellinen vastine on vähäistä ja näin ollen useimmat lapset jäävät ilman koulutusta ja menevät naimisiin nuorena. Finnkibuye tarjoaa kylän ainoan kestävän tulonlähteen vaatteiden valmistuksella ja kudonnalla. Kaikki käsityöläisemme ovat meille tuttuja ja ovat asuneet kylässä pitkään. Useimmat heistä ovat olleet perustajan lapsuudenystäviä ja jakavat hänen lapsuutensa hyvät muistot.

Finnkibuyen avulla haluamme auttaa katkaisemaan köyhyyden kierteen ja tukea erityisesti äitejä, jotta he voivat pitää huolta lapsiaan ja itsestään. Tarjoamalla koulutusta, uusia taitoja, terveydenhuoltoa ja terveellisiä aterioita, mahdollistamme äideille omia tuloja kestävällä tavalla sekä mahdollisuuden päättää raha-asioistaan. Näemme tämän keinona vapauttaa naiset ja katkaista haitallinen riippuvuus heidän aviomiehiinsä. Kun naiset luottavat omiin tuloihinsa, naiset voivat tehdä elämäänsä koskevia päätöksiä, kuten päättää lasten lukumäärästä. Kun mies ei ole perheen ainoa elättäjä, nainen voi nähdä hänet kumppanina. Miesten kunnioitus naisia kohden kasvaa heidän ansaitessaan rahaa, jopa paremmin kuin miehensä. Näemme tämän muutoksen myötä naisten tulevan voimakkaasti osaksi yhteisön päätöksentekoa, mikä johtaa kestävämpään yhteisön kasvuun ja kehitykseen.

Työllistämme tällä hetkellä 35 räätäliä ja 32 kutojaa kokopäiväisesti sekä 45 naista käsitöissä. Tämän ryhmän sisällä olemme nähneet valtavan kehityksen heidän perheissään. Naiset sijoittavat sivuyrityksiin, kuten kaupalliseen viljelyyn tai karjankasvatukseen ja osa heistä on rakentanut itselleen aikaisempaa paremman kodin. Olemme kiitollisia tästä kasvusta ja odotamme innolla nähdäksemme, mitä he saavuttavat jatkossa!

Rakennamme parhaillaan toista räätälöintivajaa Jinjan alueelle, mihin tavoitteena on työllistää yli 200 naista. Työpaikat tullaan suuntaamaan enimmäkseen vaikeuksissa oleville äideille, joiden lapsi on vaarassa joutua orpokotiin. Toivomme työpaikan parantavan perheiden elämänlaatua samalla kun lapset pysyvät omissa perheissä.

Close Menu
0
Ostoskori
×
×

Cart

Verified by MonsterInsights